På privaten får jeg mange spørsmål om husholdningsavfall. Er det noe poeng å kildesortere? Posene havner jo i samme bil, er det et spill for galleriet?

I 2012 kastet hver og en av oss 430 kg avfall. Er du en familie på fire, som jeg er, så kaster du altså drøye 1,7 tonn! Hvert år. Totalt 2.172.000 tonn i Norge. Med slike volumer sier det seg selv at mest mulig reinkarnasjon er ekstremt viktig for miljøet. Og for økonomien.

Først, et par begreper som det er nødvendig å ha styr på:

  • Materialgjenvinning betyr utsortert avfall som brukes til å lage nye materialer. For eksempel blir gammel plastemballasje smeltet om til nye plastprodukter.
  • Energigjenvinning betyr avfall som forbrennes. Varmen som frigis ved forbrenning brukes til å produsere elektrisitet og fjernvarme.
    .
Avfallspyramiden

Avfallspyramiden

I avfallsbransjen har vi en ledestjerne som heter avfallspyramiden. Poenget her er enkelt forklart å finne behandlingsløsninger for avfallet så høyt opp i pyramiden som mulig. Dette er i tråd med sirkeløkonomiske prinsipper. Det betyr for eksempel at ansvarlige aktører i avfallsbransjen faktisk jobber med å redusere avfallsmengdene – «maten» vi lever av.  Dette er ikke nødvendigvis intuitivt fokus i vår bransje. Jeg mener at det er vårt samfunnsansvar som fagekspert, å rådgi våre kunder slik at de kan redusere avfallet sitt.

For meg så går det et magisk skille mellom energi- og materialgjenvinning. Det er mange og gode grunner til å generere energi fra avfallet, men triggeren i meg utløses ikke av «fyrstikker», men av innovative løsninger som sender avfallet i sirkel på en måte som gjør at avfallet i det minste kan benyttes som innsatsfaktorer i nye produkter/materialer.  Det er dette forretningsutvikling og reell bærekraft i Norsk Gjenvinning handler om. Prosess- og teknologisk innovasjon, som dytter avfallet oppover i pyramiden.

I forrige blogginnlegg kunne dere lese at kravet til materialgjenvinningsgraden for kasserte biler øker til 85 prosent. I praksis innebærer dette at bransjen må finne nye metoder for gjenvinning av materialer som interiør og bilglass. Er du som gjenvinningsaktør reaktiv og fastlåst i tradisjonelt tankemønster oppfattes slike krav som ubehagelige tvangstrøyer. Ønsker man imidlertid å være i førersetet som en premissleverandør i bransjen, handler denne utviklingen om å ta samfunnsansvar gjennom å utvikle lønnsomme løsninger.

Om kildesortering nytter? JA, det finnes ikke avfall lenger. Det er råvarer. Riktignok utnyttes ikke råvarene godt nok overalt ennå, men det er en sak vi jobber med. I forhold til grønne og blå poser, eller plast og papir i samme bil, som mange stiller spørsmål rundt, så er ikke dette noe problem. Poser med ulike farger sorteres optisk, og enkelte «søppelbiler» har to kammer (avdelinger), så dette forringer ikke kildesorteringen til husholdningene.

I 2013 oppnådde Norsk Gjenvinning en samlet gjenvinningsgrad på ca. 85 prosent; 45 prosent av råvarestrømmen gikk til materialgjenvinning, 40 prosent til energigjenvinning og 13 prosent til deponi.

Norsk Gjenvinning er ikke en avfallsaktør men en råvareleverandør!

Norsk Gjenvinning hadde i 2013 en gjenvinningsgrad på 85%

Norsk Gjenvinning hadde i 2013 en gjenvinningsgrad på 85%

Fordeling av håndterte volumer i 2013 - i NG

Fordeling av håndterte volumer i 2013 – i Norsk Gjenvinning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s