Juletiden er over og om du ikke har kastet ut juletreet ennå, skjer det nok denne uken. Men hvor skal man gjøre av treet? Det er stygt, det bøsser og det passer i hvert fall ikke i søppelkassa.  Det er vel neppe alle som har en tur til gjenvinningsstasjonen øverst på gjøre-listen denne første uka i det nye året.
Også er jo spørsmålet om treet egentlig er søppel? Eller er det ressurser på avveie? Det er jo nettopp det det er. Med en god verdikjede kan treet ditt for eksempel bli blomsterjord. For faste lesere ringer nå sirkeløkonomi-bjella.

Mange kommuner har innført gode innsamlingsordninger. Oslo kommune henter nær 25.000 juletrær rundt i byen. Trærne fraktes til komposteringsanlegget på Grønmo, blir til kompost og kanskje tilslutt blomsterjord. I Trondheim hentes det langs veien, i Stavanger og Sandnes på sentrale steder og i Bergen bl.a. via en sentral mobil gjenvinningstasjon.

Avfallspyramiden => jo høyere opp, jo bedre!

Avfallspyramiden => jo høyere opp, jo bedre!

Men hva med for eksempel Asker og Bærum, Norges henholdsvis 5. og 11. største kommune målt i innbyggertall  med tilsammen ca. 180.000 innbyggere? Der nøyer man seg med å oppfordre innbyggerne enten til å levere det selv på gjenvinningstasjonene, eller å kappe av greinene å putte de i restavfallet og deretter benytte stammen som fyringsved. Dette er etter mitt syn en lite god måte å sørge for ressursutnyttelse på. For det første ser jeg ikke for meg at mange vil kappe av grenene for deretter å sage opp stammen (og tørkelagre den til neste vinter). For det andre utnyttes ikke ressursene som er tatt ut som jomfruelig materiale fra skogen (ref. figur  – avfallspyramiden).

Når det er sagt overrasker det meg ikke at Bærum kommune ikke er en foregangskommune i forhold til god ressursutnyttelse av avfall fra husholdningene. Juletrærne det her er snakk om er en liten, men symbolsk avfallsfraksjon, som strengt tatt ikke vipper tommelen rett opp eller ned i vurderingen av tilretteleggingen en kommune gjør rundt avfallshåndtering. Men Bærum kommune er bakstreverske på flere områder. Det verste eksempelet er matavfall, som i denne kommunen fortsatt ikke sorteres og således ikke utnyttes godt. Riktignok vurderes det. Men vurderingen er mildt sagt langtekkelig. Stay tuned – matavfall, og mangelen på biogass-innsatsfaktorer fra Bærum – kommer det snart en egen sak på.

Til slutt – vel overstått – og til de som har et juletretilbud tilgjengelig – sørg for kildesortering som bidrar til en mer effektiv ressursutnyttelse. Et lite, men godt sirkeløkonomisk bidrag. I mangel av tilbud her jeg bor, kommer jeg selv dessverre til å la juletreet stå i kompostbingen før den til våren får følge med annet hageavfall til gjenvinningstasjonen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s