Endelig! Bunnpris tar samfunnsansvar og starter salget av «snål» frukt og grønt. Dette er frukt og grønt som har en litt annen form enn vi er vant til – men de er like sunne og smaker like godt. Det mildt sagt tragiske utgangspunktet for disse misformede skapningene er at de vanligvis blir kastet.

Faktisk så kastes over 30 % av all mat som produseres pga. snål form eller «unormal» størrelse. Dette er et enormt ressurs-svinn som verden ikke kan leve med.

Nå selger altså utvalgte Bunnpris-butikker dette til en femtedel av prisen av «vanlig» frukt og grønt. Jeg er helt sikker på at dette vil slå an. Fordi det er en riktig ting å gjøre. Fordi folk synes det er forkastelig at fullgode varer kastes. Og fordi det er billigere. Vi har tidligere sett utenlandske initiativ, som Intermarché sin «inglorious fruits» kampanje, som kundene har tatt i mot med åpne armer – sjekk for eksempel ut denne gode videoen om kampanjen.

Det jeg ikke fatter er at andre, og større aktører, ikke følger etter. Det virker som de er usikre på om dette er noe kundene vil ha.  Da tenker jeg: hva kommer først – høna eller egget? Test det ut da vel! Ikke sitt på gjerdet. Jeg overbevist om at kundene ønsker dette velkomment. I tillegg skjønner jeg ikke hvordan aktører som lever av mat kan leve med situasjonen slik den er i dag. Dette er et enormt ressurssløseri. Det er store mengder matavfall som gjenvinningsindustrien ikke vil ha!

Jeg har tidligere skrevet om samarbeidsprosjektet TRIPPEL hvor aktører i fra ulike deler av matbransjen har kommet sammen for å utarbeide grønne og lønnsomme konsepter. I prosjektet har vi sammen utviklet bærekraftige løsninger som adresserer blant annet matsvinn (ikke matavfall – matsvinn er mat som burde og kunne ha vært spist – som snål frukt og grønt). Et av konseptene som har blitt testet ut er «KUTT Gourmet». På Universitetet på Blindern rigget man en restaurant som laget gourmetmat utelukkende av mat som ellers ville ha blitt kastet (pga «best før» dato). Konseptet ble en kjempesuksess – studentene stod i kø hver dag for å sikre seg en porsjon før det ble utsolgt. I etterkant har studentene laget et «opprop», hvor de krever at KUTT Gourmet blir et permanent tilbud.

Snål frukt, mat som er «utgått på dato», osv. handler først og fremst om ukunnskap og unødig skepsis hos forbrukeren. Gjennom å demonstrere at dette er mat av høy kvalitet, slik som Bunnpris og KUTT Gourmet er eksempler på, så hjelper man forbrukeren i å ta bedre opplyste og mer bærekraftige valg. Taperne her tror jeg blir aktørene som sitter igjen på gjerdet.

Sjekk ut Snål Frukt & Grønt på Facebook og se videoen de har laget: https://www.facebook.com/snalfrukt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s