Denne uken debuterte jeg på Arendalsuka. Innovasjon Norge hadde invitert til paneldebatt om;«hvordan norsk næringsliv kan tjene penger på å utnytte avfall bedre og bli internasjonalt konkurransedyktige? Matbransjen var «caset» og fokus var i stor grad på reduksjon av matavfall.»

11324409_1674111552822921_1450288715_nAnita Krohn-Traaseth ledet debatten og introduserte meg med opplysningen om «at det er ikke bare jenter som blogger»! I panelet satt jeg sammen med konsernsjefene fra Nortura og Mattilsynet, Nina Jensen i fra WWF og Per Roskifte, konserndirektør i Norgesgruppen.

Jeg skal ikke gjenta debatten, men det jeg kan si er at næringslivsrepresentantene rundt meg snakket varmt om bærekraft og om fokus på hvordan redusere matsvinn.

11849404_601998243237128_1305634696_n

Fv: Inger Solberg, Harald Gjein, Arne K. Kolberg, Nina Jensen, Per Roskifte, Anita Krohn Traaseth, undertegnede

Tror jeg på den rørende enigheten? Ja, det gjør jeg. Men hvorvidt jeg tror på at de nødvendige grepene faktisk blir tatt, er jeg mer usikker på. Selv om mange er flinke på ulike områder synes jeg at mange aktører i matbransjen er passive. For å utfordre det etablerte må man våge. Innovasjon krever ofte mer enn at man løper litt raskere. Man må lære å løpe på en ny måte. I det korte bildet kan det være skummelt, i det lange bildet (men ikke så veldig langt fram) vil det antagelig være en konkurransefordel og mer lønnsomt å våge å bryte med det etablerte og tenke nytt.

Jeg er overbevist om at samarbeid gir konkurransekraft. For å lykkes med bærekraftige, lønnsomme løsninger må vi samle aktørene langs hele verdisirkelen. På dette området hersket stor enighet. Det setter jeg virkelig stor pris på, og noe jeg oppfatter som et viktig steg i riktig retning.

Jeg dro til Arendal med gode samarbeidspartnere fra SiO Mat & Drikke og SDG, som jeg har blitt godt kjent med gjennom TRIPPEL-prosjektet. Sammen presenterte vi TRIPPEL-prosjektet og ikke minst konkrete eksempler på hva det vil si å utvikle bærekraftige konsepter i matbransjen. Responsen på dette var overveldende og jeg tror at TRIPPEL i lang tid vil representere et paradigmeskifte og et eksempel på hvordan innovasjon, samfunnsansvar og lønnsomhet kan gå hånd i hånd.

Jeg opplever Innovasjon Norge som offensive innenfor bærekraft. I første omgang bidrar de til å sette fokus. Etter signalene å dømme er dette bare starten.Jeg er overbevist og betrygget om at de vil integrere bærekraft i mye større grad i sitt arbeid fremover. Det vil norsk næringsliv merke – og nyte godt av. Selv om det blir smertefullt for de som ikke vil være med på den nødvendige omstillingen.

Turen til Arendal ga meg inspirasjon og en bekreftelse på at Norsk Gjenvinning innehar den gule ledertrøya i feltet av sirkeløkonomiske aktører. Det gleder meg like mye at feltet bak stadig blir større og proffere. Det er positivt for alle. Men – la det ikke være noen tvil – vi skal jobbe hardt for å beholde den gule trøya…

Mads Høy (SDG), Per Christensen (SiO), undertegnede, Karoline Andaur (WWF)

Mads Høy (SDG), Per Christensen (SiO), undertegnede, Karoline Andaur (WWF)

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s