Hver og en av oss kaster mer og mer. Med avfallsøkningen følger økt forbrenning, ikke økt gjenbruk og materialgjenvinning. Ansvaret er delt og problemet mangfoldig. Hva gjør du f.eks. med klær som du ikke lenger trenger? Sikres de et nytt liv, eller brenner «du» de opp?

I Norge er vi relativt flinke til å donere klær til gjenbruk. Allikevel kaster nordmenn i gjennomsnitt ni kilo tekstiler i restavfallet hvert år. Fretex, UFF, Røde Kors, o.l. mottar til sammenligning ca. 3,8 kilo per person. Tekstilier som går i restavfallet, eller ligger og råtner på loftet for den saks skyld, er ressurser på avveie.

Annonse ikonerStudier fra Østfoldforskning viser at hver kilo tekstiler som leveres for gjenbruk eller gjenvinning sparer miljøet for i snitt ti kilo CO2, en halv liter kjemikalier og nesten 2.500 liter vann.  For å sette det i perspektiv – jeansen du har på deg veier ca. 0,5 kilo. 1.250 liter vann!  Som jeg har skrevet tidligere dekker bomull ca. 5 % av verdens dyrkbare jord, mens produksjonen av tekstil bruker ca. 36 % av verdens totale mengde bekjempningsmidler. Dette kan ikke fortsette, uansett om vi ser på verdikjeden for tekstil separat, eller om vi tenker på hvilke konsekvenser denne ressurssløsingen har for bærekraftig matproduksjon. Her må hele verdikjeden på banen å ta ansvar; produsenter, forhandlere og forbrukere. Nesten alle tekstiler kan enten gjenbrukes eller gjenvinnes. Det sparer miljøet, og skaper nye verdier.

Annonse Logo med partnere (1)Gjennom #Klesinnsamlingsdagen er vi en gruppe aktører som setter fokus på de ni kiloene med tekstiler (i hovedsak klær) som hver og en av oss årlig kaster i restavfallet. Den store #Klesinnsamlingsdagen er et samarbeid mellom Norsk Gjenvinning, H&M, Fretex, Røde Kors, Oslo Kommune ved Renovasjonsetaten, Virke, Østfoldforskning, Kompass & Co og Miljøagentene. Alle deler et felles mål om null tekstiler i til forbrenning og større kunnskap og engasjement for sirkulær økonomi.

Gjenbruk av tekstiler er dessverre veldig aktuelt på grunn av flyktningsituasjonen som utspiller seg i Midtøsten og Europa. I planleggingen av #Klesinnsamlingsdagen har vi vært veldig opptatt av å forsikre oss om ikke å initiere et «konkurrerende» initiativ til prekær innsamling for flyktningene. Gjennom å samarbeide med Refugees Welcome to Oslo, har vi fått vite at det primære behovet akkurat nå er penger og medisiner, og av klær – varme jakker. Vi samler derfor inn boblejakker separat, og sikrer at disse når flyktninger som trenger de.

Ensomme sokker og hullete bukser egner seg godt for gjenvinning.

Enslige sokker og hullete bukser egner seg godt for gjenvinning.

I tillegg har Norsk Gjenvinning besluttet å donere et pengebeløp til Flyktninghjelpen. Vi gir ti kroner  per pose som leveres til Jernbanetorget den 18. september. Målsetningen er å samle inn 10.000 poser.  Klarer vi det så donerer vi altså 100.000 kroner. Vi har også initiert flere innsamlingsaksjoner internt i konsernet, og på hovedkontoret inviterer vi bedrifter som sitter i samme bygg som oss (for eksempel L’Oreal, Umoe, UnoX, Hertz, m.fl.) til å samle inn tekstil som vi vil overlevere samlet på Jernbanetorget den 18. september. Vi ønsker samtidig å oppfordre til tilsvarende initiativ i næringslivet.

Er man ikke i Oslo-området, eller dagen ikke passer, er det bare å levere tekstil når som helst til faste innsamlingspunkter, for eksempel hos Fretex og H&M. Poenget med #Klesinnsamlingsdagen er å vekke bevisstheten hos næringsliv og forbrukere. Vi ønsker å informere og inspirere. Vi har alle et ansvar. Løsningene finnes. #Klesinnsamlingsdagen skal bidra til at det blir like naturlig å «kildesortere» tekstil, som det er å pante flasker. Poenget handler ikke om 9.000 eller 11.000 poser den 18. september, men om å inspirere til en varig endring av vaner. Vi ønsker å få alle med på laget og håper å se deg den 18. september  – og ikke minst i tiden etter.

Det er ditt valg.

Lurer du på hva som skjer med tekstiliene og hvordan gjenvinningen kan foregå?  Følg gjenvinningsreisen til tekstilene som H&M samler inn i Norge i dette blogginnlegget. Tekstilene som samles inn på #Klesinnsamlingsdagen sikres gjenbruk, redesign og gjenvinning via Fretex, Røde Kors og H&M.

Annonse bukse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s