I denne nye runden av Talentstafettpinnen møter du Jeanette. Som vanlig er det forrige rundes intervjuobjekt som fører stafettpinnen videre. I forrige runde møtte dere Erik, som er fra Sverige, så i denne runden skiftes språkdrakten til svensk!

mär ett av Norsk Gjenvinning spetsföretag. De hanterar årligen 400.000 ton massor som deponeras på en av de tre deponierna som m3 driver och med ett fjärde på väg. Innan deponimassorna dumpas på de olika anläggen ska de värderas så de följer de regelverk och tillåtelser som finns, vilket är en av de arbetsuppgifter NGs talent Jeanette Syvertsen arbetar med. Nedan kan du läsa mer om Jeanette, hur en dag i m3 kan se ut och hur det är att ha en nyckelroll i ett av Norges största deponiföretag.

Vilken bakgrund har du?
Jag har studerat på NMBU i Ås och tog examen 2014 med en master inom mat-teknologi med specialisering inom mejeriprodukter. I tillägg till master har jag en Bachelor inom kemi. Kemiintresset har alltid varit stort och när valet om universitetsutbildning kom kändes det ganska självklart.

Vad gjorde att du valde att börja i Norsk Gjenvinning och m3?
Jag sökte först jobb inom näringsmedelsbranschen, men konkurrens var stenhård och jag fick bredda mitt synfält. Jag hadde kontakter från Universitetet som tipsade mig om en roll som miljörådgivare på m3 som jag sökte vilket jag inte ångar idag.

Du har rollen som miljörådgivare, berätta lite om det.
När jag började på m3 i januari 2015 kom jag snabbt ut i driften vilket var bra för förståelsen av hur m3  arbetsmetodik ser ut. Jag var stationerad på Asak, en av våra deponier, för att på nära håll se på när massorna kom in till anlägget för att vägas, kontrolleras och slutligen deponeras. Idag är jag baserad på huvudkontoret på Lysaker tillsammans med NGs många andra funktioner vilket underlättar då jag har kontakt med många olika delar av NG koncernen.

Arbetet som miljörådgivare innefattar ett brett spektra av arbetsuppgifter. I huvudsak ansvar Jeanette för att värdera de varuströmmar som kommer in så de håller kraven på toleranser av miljögifter som regleras av Forurensningsforskriften, Avfallsforskriften och anläggens gällande tillåtelser från Fylkesmannen och Statens Strålevern. Utöver det arbetar hon med uppföljning av deponiernas utsläpp så de håller sig inom givna gränsvärden. Till viss del är hon även med och supporterar kring kommersiella frågeställningar vid kundmöten. Arbetet innefattar en hel del analyser vilket passar henne bra då kemiintresset är stort.

Vilka är de största utmaningarna i ditt jobb?
Regelverket är under ständig utveckling vilket ibland skapar problem då aktörer inom branschen tolkar regelverket på olika sätt. I tillägg till det kommer det nya stoffer som vi måste förhålla oss till vilket både är spännande och ibland svårt. Även övergången till elektronisk deklarering av alunskifer och farligt avfall i maj 2016 skapade en del utmaningar då många av de mindre bolagen i avfallsbranschen inte är digitaliserade. Norsk Gjenvinning har dock erbjudit kurser och informerat  kring detta vilket gjorde övergången smidigare.

Vilka möjligheter ser du framöver för branschen?
Branschen är inne i en transformationsfas med ett jämt flöde av nya utmaningar. Framförallt är det nya miljögifter som vi måste hitta nya sätt att behandla, samtidig som det är en pågående ändring av regelverket runt hantering av betongavfall. Det gäller att vara lösningsorienterad och tänka affärsmässigt.

Vad är det bästa med Norsk Gjenvinning?
Den kunskapsbank som Norsk Gjenvinning besitter är unik av sitt slag, vilket underlättar arbetat på många sätt då mycket kunskap finns «in house». Vårt fokus på compliance som genomsyrar hela organisationen vilket underlättar i beslutsprocesser då den rätta vägen är den enda vägen. Att arbeta i ett företag som ligger i framkant inom sitt område otroligt inspirerande då man omringas av personer som är går in 100 procent i allt med en stark arbetsmoral. Även arbetsmiljön mellan de olika divisionerna, där mycket sker krossfunktionellt, är någonting som präglar arbetet i stort. Vi har dessutom väldigt kul på jobbet och sammanhållningen är god, till exempel var vi ett gäng på 30 personer från hela koncernen som tillsammans tränade till och cyklade Birken i 2016.

Har du några tips till unga jobbsökare som känner sig vilsna i sitt val av jobb?
Våga tänka utanför boxen, det finns många fler möjligheter än de uppenbara. Försök att söka sig till branscher som är under ständig utveckling. Det är både spännande och inte minst utvecklande, både på ett professionellt och personligt plan.

6 kjappe

 

 

 

 

Talangstafettpinnen är härmed överlämnad.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s